Astma is een chronische ontsteking van de luchtwegen. De luchtwegen van kinderen met astma zijn erg gevoelig of “prikkelbaar”. Door het inademen van prikkels kunnen kinderen met astma het benauwd krijgen.

Voor wie is de astmapoli?

Voor kinderen die soms moeilijk kunnen ademhalen, die zich kortademig voelen, die ‘piepen’ of hoesten. Deze symptomen zijn soms dagelijks aanwezig. Bij de meeste kinderen komt het in de vorm van ‘aanvallen’ voor.

Astma komt ook vaak voor in combinatie met een allergie. Veel voorkomende allergieën zijn huisstofmijt en hooikoorts. Ook niet-allergische prikkels zoals koude, vochtige lucht, tabaksrook, houtrook en andere “scherpe” luchtjes, zoals parfum of benzinedamp kunnen de luchtwegen prikkelen.

Diagnose

Bij het eerste bezoek wordt het kind onderzocht door een kinderarts. Bij vermoeden van astma volgt er een afspraak bij een kinderlongconsulent, voor aanvullend onderzoek zoals een longfunctie. De kinderlongconsulent stelt in overleg met de kinderarts een behandelplan op. De ouders en kind krijgen duidelijke uitleg hoe zij effectief kunnen omgaan met de klachten bij hun kind.

De behandeling

De behandeling is erop gericht om met heldere instructie en zo min mogelijk medicijnen de klachten van astma te beperken. Het astmateam probeert de invloed van astma op het dagelijks leven zo klein mogelijk te houden. Een normaal leven is het doel.

Naast de medische behandeling besteedt De Kinderkliniek ook aandacht aan de begeleiding van de kinderen met astma. Indien nodig worden ook andere hulpverleners ingeschakeld.

Download de CARO health app met als code digikinderkliniek en wordt van alle belangrijke informatie voorzien.

Astma en medicijngebruik bij kinderen

De astmabehandeling bestaat onder andere uit het gebruik van medicijnen, veelal toegediend via een inhaler met voorzetkamer of een ander soort inhalatie apparaat. Er vindt regelmatig controle plaats. Als je op poli bezoek komt, neem dan altijd al je medicijnen mee!

Snelle afspraak bij klachten

Een eerste afspraak maken kan met een verwijsbrief van de huisarts, jeugdarts en andere medische specialisten.

Kinderen die bekend zijn bij het astmateam kunnen met acute luchtwegklachten (hoesten, piepen, benauwdheid) vóór 10 uur contact opnemen en worden dezelfde dag door de kinderlongconsulent en kinderarts gezien. Zo kan meestal vroegtijdig ingegrepen worden, om verergering te voorkomen.

Heeft u vragen? Neem contact op met De Kinderkliniek.

Neem contact op

Wat kan je verwachten op de astma poli?

Gezichten van de astmapoli

Actueel

#nieuws
Physician assistant / Verpleegkundig specialist 24 – 36 uur
#nieuws
Eerste Almere Land Art Rally voor DeKinderkliniek groot succes

Lang leve de Muziekids studio

Ik vind het nooit erg om naar De Kinderkliniek te gaan, want als ik een ochtend op de dagbehandeling moet zijn, kan ik lekker tussendoor muziek gaan maken:)

Rustige plekjes

Ik weet natuurlijk dat ik niet de enige ben met een ziek kind, maar ik vind het altijd fijn dat de poli-assistenten met mij meedenken en een rustig plekje voor mij en mijn baby zoeken als ik een voeding moet geven.

Best lachen hoor met die verpleegkundigen

Bij De Kinderkliniek werken allemaal vrolijke mensen, soms krijg ik een high five in de gang van een kinderarts en met de verpleegkundigen kun je ook echt lachen. Ze zijn wel serieus als het moet maar een grapje maken mag gelukkig ook!