Overmatig drank- en middelengebruik brengt de jongere in gevaar op de korte termijn, maar leidt ook tot schade aan lichaam en hersenen op de lange termijn.
Voor wie is de intoxicatiepoli?
Voor jongeren die in het ziekenhuis zijn opgenomen vanwege een alcohol- of middelenintoxicatie.
Diagnose
Na een spoedopname wegens alcohol- of middelenmisbruik krijgt de jongere binnen 48 uur een afspraak op de intoxicatiepoli van De Kinderkliniek. Samen met ouders of verzorgers heeft de jongere een gesprek met een GZ-psycholoog en een preventiemedewerker van Tactus Verslavingszorg.
Behandeling
Bij de intoxicatiepoli van De Kinderkliniek werken de Spoedeisende Hulp, kinderartsen, GZ-psychologen van De Kinderkliniek en de preventiemedewerker van Tactus Verslavingszorg samen. Gezamenlijk en in overleg zorgen zij voor de spoedopname, de controles, de nazorg en begeleiding.
De psycholoog en de preventiemedewerker geven voorlichting over de gevaren van middelenmisbruik (met name over wat het met de hersenen doet) en maken een inventarisatie van de mogelijke risicofactoren die hebben geleid tot het gebruik en stellen in sommige gevallen vervolg gesprekken voor.
De kinderarts beoordeelt de uitslagen van de bloedonderzoeken, kijkt of er directe medische schade is ontstaan en indien nodig wordt een medische behandeling gestart.
Afspraak maken?
Een afspraak bij de intoxicatiepoli volgt automatisch na een spoedopname in het Flevoziekenhuis.