Astma is een chronische ontsteking van de luchtwegen. De luchtwegen van kinderen met astma zijn erg gevoelig of “prikkelbaar”. Door het inademen van prikkels kunnen kinderen met astma het benauwd krijgen.
Voor wie is de astmapoli?
Voor kinderen die soms moeilijk kunnen ademhalen, die zich kortademig voelen, die ‘piepen’ of hoesten. Deze symptomen zijn soms dagelijks aanwezig. Bij de meeste kinderen komt het in de vorm van ‘aanvallen’ voor.
Astma komt ook vaak voor in combinatie met een allergie. Veel voorkomende allergieën zijn huisstofmijt en hooikoorts. Ook niet-allergische prikkels zoals koude, vochtige lucht, tabaksrook, houtrook en andere “scherpe” luchtjes, zoals parfum of benzinedamp kunnen de luchtwegen prikkelen.
Diagnose
Bij het eerste bezoek wordt het kind onderzocht door een kinderarts. Bij vermoeden van astma volgt er een afspraak bij een kinderlongconsulent, voor aanvullend onderzoek zoals een longfunctie. De kinderlongconsulent stelt in overleg met de kinderarts een behandelplan op. De ouders en kind krijgen duidelijke uitleg hoe zij effectief kunnen omgaan met de klachten bij hun kind.
De behandeling
De behandeling is erop gericht om met heldere instructie en zo min mogelijk medicijnen de klachten van astma te beperken. Het astmateam probeert de invloed van astma op het dagelijks leven zo klein mogelijk te houden. Een normaal leven is het doel.
Naast de medische behandeling besteedt De Kinderkliniek ook aandacht aan de begeleiding van de kinderen met astma. Indien nodig worden ook andere hulpverleners ingeschakeld.
Download de CARO health app met als code digikinderkliniek en wordt van alle belangrijke informatie voorzien.
Astma en medicijngebruik bij kinderen
De astmabehandeling bestaat onder andere uit het gebruik van medicijnen, veelal toegediend via een inhaler met voorzetkamer of een ander soort inhalatie apparaat. Er vindt regelmatig controle plaats. Als je op poli bezoek komt, neem dan altijd al je medicijnen mee!
Snelle afspraak bij klachten
Een eerste afspraak maken kan met een verwijsbrief van de huisarts, jeugdarts en andere medische specialisten.
Kinderen die bekend zijn bij het astmateam kunnen met acute luchtwegklachten (hoesten, piepen, benauwdheid) vóór 10 uur contact opnemen en worden dezelfde dag door de kinderlongconsulent en kinderarts gezien. Zo kan meestal vroegtijdig ingegrepen worden, om verergering te voorkomen.