Preverbaal betekent: voordat het spreken begint. De behandeling van eet- en drinkproblemen en/of slikstoornissen bij jonge kinderen wordt preverbale logopedie genoemd.

Speciaal voor kinderen

In het eerste levensjaar leert een kind verschillende soorten voedsel eten en drinken. Het is niet vanzelfsprekend dat dit vanzelf goed gaat. Het kan zijn dat een kind niet goed kan eten en/of drinken als gevolg van een medisch probleem. Ook kan het zijn dat een kind niet wil, kan of durft te eten door negatieve of onprettige ervaringen. Een kind kan hierdoor kokhalzen, spugen of zich verslikken en zelfs voeding afweren of weigeren. Soms komt het voor dat een kind hierdoor een periode afhankelijk is van sondevoeding.

 

Diagnose

Tijdens een intakegesprek wordt in kaart gebracht wat de voorgeschiedenis van je kind is en welke hulpvraag er bestaat. Door het observeren van het eten en drinken en het onderzoeken van de houding, de motoriek, de waarneming en de reflexen in en rondom de mond wordt er een beeld gevormd van de problematiek.

Behandeling

Bij de behandeling krijgen de ouders advies over o.a. de houding, de opbouw en de manier van aanbieden van de voeding en het materiaal waarmee de voeding het beste kan worden aangeboden. De logopedist heeft naast de behandelende ook een coachende rol.

Afspraak maken

De preverbale logopedie van de Kinderkliniek wordt verzorgd door de preverbaal logopedist van Logopedie Flevoland. Om een afspraak te maken kunt u telefonisch contact opnemen met Logopedie Flevoland via 036-5499327 of een e-mail sturen naar info@logoflevo.nl

Vergoeding

De kosten voor preverbale logopedie worden 100% vergoed door de ziektekostenverzekeraars. Daarbij is een verwijzing van de huisarts, kinderarts of specialist nodig, waarbij de arts een indicatie “aan huis behandeling” op de verwijsbrief vermeld. Logopedie Flevoland heeft contracten met alle zorgverzekeraars.

Heeft u vragen? Neem contact op met De Kinderkliniek.

Neem contact op

Handige informatie

Wat kan je verwachten bij een bezoek aan De Kinderkliniek?

Gezichten van de preverbale logopediepoli

Actueel

#nieuws
Het RS virus heerst
#nieuws
Muziekids studio heeft Sinterklaas uitgenodigd!
#nieuws
Prof. Bart Roep komt 9 november naar DeKinderkliniek!

Lang leve de Muziekids studio

Ik vind het nooit erg om naar De Kinderkliniek te gaan, want als ik een ochtend op de dagbehandeling moet zijn, kan ik lekker tussendoor muziek gaan maken:)

Rustige plekjes

Ik weet natuurlijk dat ik niet de enige ben met een ziek kind, maar ik vind het altijd fijn dat de poli-assistenten met mij meedenken en een rustig plekje voor mij en mijn baby zoeken als ik een voeding moet geven.

Best lachen hoor met die verpleegkundigen

Bij De Kinderkliniek werken allemaal vrolijke mensen, soms krijg ik een high five in de gang van een kinderarts en met de verpleegkundigen kun je ook echt lachen. Ze zijn wel serieus als het moet maar een grapje maken mag gelukkig ook!